Duševní pohoda na pracovišti: Jak pečovat o své duševní zdraví

Duševní pohoda na pracovišti: Jak pečovat o své duševní zdraví

Duševní pohoda zaměstnanců na pracovišti je klíčová pro produktivitu a celkovou spokojenost zaměstnanců. Zaměstnanci, kteří se cítí dobře, mají tendenci podávat lepší výkony. Proto je důležité pečovat o své duševní zdraví!

TIP! Jak se poprat s pracovním trhem? Připravili jsme tipy pro GenZ!  


Duševní pohoda zaměstnanců zahrnuje celkové duševní zdraví, fyzické zdraví, emocionální stabilitu a ekonomickou stabilitu. Vnitřní faktory, které ovlivňují duševní pohodu, jsou pracovní doba, ohodnocení, bezpečnost a klid na pracovišti, vztahy s kolegy a nadřízenými, rozhodovací kompetence, nástroje a zdroje, se kterými pracují. Vnější faktory, které mají také vliv na duševní pohodu, jsou starosti o bydlení, zdraví a spokojenost rodiny, čas na regeneraci, koníčky a zájmy.

TIP! Udržte krok s technologickým pokrokem a začněte využívat možnosti, které nabízí!  


Zaměstnavatelé mají povinnost poskytnout svým zaměstnancům nezbytnou podporu a péči o jejich fyzické a duševní zdraví. K čemu taková strategie je dobrá? Pomůže zaměstnancům cítit se v práci ocenění a podporovaní. Zlepšuje motivaci k dosažení cílů. Ať už jste menší firma, či korporát, existuje mnoho smysluplných způsobů, jak zlepšovat kvalitu života svých zaměstnanců.  


Udržujte rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Vyvážený pracovní a soukromý život je dnes již považován za standard. Zaměstnavatelé již vědí, že dobré zdraví a pohoda zaměstnanců vedou k vyšší pracovní morálce. Jedná se také o významnou prevenci zameškaného času v důsledku nepřítomnosti (nemoci, časté dovolené a volno v důsledku stresu).

TIP! Jaké benefity bychom měli v zaměstnání sledovat? Přečtěte si naše tipy!  


Komunikujte s nadřízenými a kolegy

Otevřená komunikace s nadřízenými a kolegy může pomoci vyřešit problémy a snížit úroveň stresu.  


Využívejte svého volného času

Najděte si nějakou fyzickou aktivitu, která vám bude dělat radost a po které se budete cítit dobře. Udělejte si čas na své myšlenky a pocity.  


Zvládejte stres

Naučte se zvládat stres pomocí různých technik, jako jsou meditace, jóga, hluboké dýchání, relaxační cvičení nebo masáže.

TIP! Jaké může mít firma red flags a které by pro nás měly být alarmující?  


Věříme, že tyto tipy vám pomohou pečovat o vaše duševní zdraví na pracovišti. Nezapomeňte, že vaše duševní zdraví je stejně důležité jako vaše fyzické zdraví. Pečujte o sebe a své kolegy, a uvidíte, jak se vaše pracovní prostředí stane mnohem příjemnějším a produktivnějším.